Att ha ont i muskler och leder är inget ovanligt, det drabbar dom allra flesta någon gång. Däremot kan orsakerna skilja sig och det kan vara alltifrån stress till arbetsskador som ligger bakom. Oavsett kan det leda till onödigt lidande och till och med lång sjukfrånvaro och det är viktigt att lyssna på att signalera i ett tidigt skede.

Problemen kan åtgärdas på olika sätt, både på egen hand men också med hjälp från exempelvis en naprapat.

Orsaker

Det finns som sagt många orsaker varför många någon gång drabbas av smärtande muskler och leder. Besvär som kan ställa till stora problem om inget görs. Nedan har vi listat några vanliga orsaker.

Stress – Stress påverkar inte vara sinnet utan också kroppen. Detta gäller speciellt vid långvarig stress där man inte lyssnar på kroppens signaler, utan fortsätter att köra på i samma höga tempo som naprapat stockholm. Det är inte ovanligt att man bli öm och spänd i nacke och axlar efter en tid, vilket såklart kan påverka både arbete och fritid.

Tunga lyft – Kanske har du småbarn eller ett arbete som innebär att du dagligen gör många tunga lyft. Detta är en vanlig orsak till smärtande muskler och leder och beror inte helt sällan på att man lyfter fel och därmed belastar kroppen fel. Det i sin tur kan leda till mer eller mindre omfattande besvär och även här är det givetvis viktigt att lyssna på kroppen.

Dåliga arbetsställningar – Nästan alla jobb innefattar någon form av dålig arbetsställning – vare sig det gäller ett stillasittande jobb eller ett med många rörelser. Även vanligt hushållsarbete innefattar ofta dåliga arbetsställningar, något som kan komma att kännas i kroppen.

Åtgärder

Det bästa man kan göra för sig själv och sin kropp är att vara uppmärksam på vad kroppen försöker säga. Ju tidigare man lyssnar på signalerna desto enklare blir et att åtgärda besvären. Har det gått långt kan det vara nödvändigt att ta professionell hjälp hos en naprapat.

Stressa mindre – Vet du med dig att du stressar mycket är det läge att sakta ned, både för kroppen och knoppens skull. Det är lättare sagt än gjort men väldigt viktigt för att hålla sig frisk och stark. Stress i sig är ofta inte farligt, så länge man ser till att också få regelbunden återhämtning.

Reflektera och tänk om – Har du en eller flera dåliga arbetsställningar eller genomför du dagligen många tunga lyft bör du i första hand försöka reflektera och tänka om. Vad är det du gör som orsakar smärtan och vad kan du göra annorlunda? Kanske finns några moment du kan utesluta eller genomföra på ett mer skonsamt sätt.

Professionell hjälp – Har problemen med smärtande muskler och leder eskalerat och blivit näst intill ohanterliga är det viktigt att söka professionell hjälp. Hos en naprapat kan problemen lokaliseras och behandlas för att smärtan ska försvinna. En naprapat lär även ut olika och individuella övningar som verkar både behandlande och förebyggande.

Vare sig problemen är så stora att en naprapat behöver uppsökas eller inte så är det viktigt att vara snäll mot sin kropp. Undvik onödiga lyft om du kan, stressa mindre och tänk på hur du belastar rygg, nacke och axlar i allt du gör.