Beroende på hur man vill utforma en begravning kan man välja mellan en präst eller en annan begravningsförrättare att hålla i ceremonin. Det som avgör är valet mellan en kyrklig eller borgerlig begravning, där det alltid är en präst som håller i de kyrkliga och vice versa. Oavsett vilket val man vill göra så kan man få hjälp med kontakter hos en begravningsbyrå.

Präst vid religiös begravning

Vid en traditionell religiös begravning inom kyrkan måste ceremonin alltid genomföras av en präst. Ceremonin bli då utformad som en slags gudstjänst och har inslag av både gud och andra kristna delar som hör till kyrkan. Det handlar om alltifrån hur prästen genomför talet till kristna symboler som smyckar kyrkan eller kapellet där ceremonin äger rum.
Den som anlitat en begravningsbyrå för att planera begravningen blir alltid kontaktad av en präst för att gå igenom begravningen och för att prata om den avlidne personen, så att prästen sedan kan ta med sig den informationen till ceremonin och utforma den på ett personligt sätt. För en präst finns strikta regler om att inte vara begravningsförrättare utanför sin egen kyrka och det finns stränga påföljder för den som bryter mot dessa.

Borgerlig officiant

Har man valt att istället arrangera en borgerlig begravning kan man inte anlita en präst att hålla i ceremonin. Präster arbetar bara inom kyrkan och därför behöver man en borgerlig officiant. Det kan vara i stort sett vilken person som helst, antingen någon som jobbar på en begravningsbyrå eller någon av de anhöriga. Inom de flesta kommuner finns även personer som tar på sig uppdrag som borgerlig officiant, vilket kan vara billigare än att anlita någon från en begravningsbyrå.

Vill man däremot som anhörig, kollega eller nära vän till den som gått bort hålla i en borgerlig begravning är det inga problem. Man blir då en stor del av att planera ceremonin tillsammans med andra anhöriga, där man bestämmer på vilket sätt man vill prata om personen. Man kan även välja att ha med religiösa inslag om man vill men det är fritt att utforma ceremonin i stort sett hur man vill. Kanske hade den avlidne egna önskemål och då bör man givetvis anpassa sig efter dom.

En präst kan alltså bara leda gudstjänster, som vid dödsfall kallas för begravningsgudstjänst. Att ta på sig uppdrag utanför kyrkan finns inte som alternativ så för den som vill ha en borgerlig begravning är en präst utesluten. Istället behöver man en borgerlig officiant antigen från en begravningsbyrå, eller någon annan som kan tänka sig att genomföra uppdraget.