Ordet begravningsbyrå har alltid för mig varit något som finns där ute i periferin. Alla vet ju att en begravningsbyrå blir inblandad vid dödsfall i Sverige. Jag har nog tänkt att när jag en dag dör så blir begravningsbyrån en viktig kontakt. Nej, nu ska jag vara ärlig, jag har tidigare inte tänkt så. Sanningen är att jag inte ens brytt mig om begravningsbyråer.

Då ändrade jag mig

Åren går och livet går vidare. Men plötsligt avlider En när och kär! Livet förändras och med det även tankarna. Jag fick kontakt med begravningsbyråer och inser att, oj, det här visste jag inte om. En begravningsbyrå kan verkligen mycket. Då menar jag inte bara det juridiska med en begravningsbyrå stockholm nu. Personalen på en begravningsbyrå känner empati och har människokännedom. Detta är oerhört viktigt i en svår process för oss som lever kvar och har mist en när och kär.

Personalen på begravningsbyrån förklarade allt för mig, från känslor till det juridiska. Ja, jag kan faktiskt säga att de hjälpte mig i sorgeprocessen. De förstår hur svårt det kan vara att leva kvar när du mist någon. De lyssnar på allt du vill berätta. Där fick jag berätta om hur personen var, vad min nära och kär tyckte om, våra gemensamma minnen och mycket mer. Hela tiden kände jag mig lyssnad på. Det fanns ingen fråga som var fel att ställa, jag fick gråta, skratta, vara glad och även prata om det som var mindre bra. De gav råd och på ett mycket fint sätt avstyrde de sådant som kanske inte skulle blivit bra och de hade alldeles rätt.

Vilket fantastiskt jobb de gör

Tänk om alla visste vilket fantastiskt jobb en begravningsbyrå gör innan de behöver ta kontakt med dem. Ja, begravningsbyrån kan ju till och med hjälpa till och stötta innan man dör. Jag hade kontakt med en begravningsbyrå innan min nära dog. Vilket stöd det var. Många samtal, möten där vi planerade och pratade om det som skulle hända. Personalen på begravningsbyrån gav mig ett stort stöd och allting blev lättare mitt i det svåra. De gav inte bara mig stöd utan även till den som visste att det var kort tid kvar. De samtalen minskade rädslan för döden.

När får en begravningsbyrå uppskattning för det arbete de utför? Jo, när någon avlider. Men ska vi inte se till att de får det innan? Måste det tragiska ske innan man kan uppskatta något? Personalen på en begravningsbyrå tar så väl hand om de inblandade, även gästerna till minnesstunden och du får aldrig höra något negativt av dem. De är duktiga på att formulera sig så att det passar just dig. De får också dig att känna trygghet mitt i din sorg. Vi ska ju alla dö en dag och då är personalen på begravningsbyrån guld värda.